dissabte, 7 de març de 2015

100 cims - Puig Castellar (944m)

La Serra d'Ancosa s'alça al sud de la comarca de l'Anoia, a tocar de l'Alt Penedès, al sud, i de l'Alt Camp a l'oest. Les poblacions més properes són la Llacuna i Pontons; i encara que aquesta primera és l'inici més lògic per accedir al Puig Castellar, sostre de la serra i de la Comarca de l'Anoia, hem accedit a través d'una alternativa que ens ha permès conèixer els llocs més emblemàtics de la Plana d'Ancosa. Concretament, el punt de partida és cap al km. 44 de la carretera de Valls a Igualada (prop de la rotonda que permet arribar a la Llacuna), un trencall a la dreta condueix cap a la masia i l'església de Valldecerves.
La ruta és circular, de 15,47 Km i d'uns 500 metres de desnivell. Caminant tranquil·lament es pot fer amb unes cinc hores. La ruta et descobreix indrets com el Convent d'Aconsa, la Font de les Canals, el Salt del Gos i el roure d'Ancosa declarat arbre monumental de Catalunya des de 1990. La seva majestuositat ens ha deixat bocabadats, amb els seus 20 metres d'alçada i un perímetre de tronc a metre i mig de terra de 4,37 metres. Diuen que en temps antics, es practicava un ritual per protegir els nens acabats de néixer (sobretot la nit de Sant Joan), fent talls a l'arbre a través dels quals el roure els transmetia el seu vigor i la seva vitalitat; així s'expliquen alguns dels forats que hi ha a la unió de les branques.
Dalt el Puig Castellar, ens ha sorprès una concentració d'ADF, i hem pogut gaudir de les millors vistes a les diferents serralades i Pirineus des de la torre de guaita. Llàstima que la boirina ens ha amaga Montserrat gairebé per complet.
A la part final, i després d’una curta però intensa pujada, ens enfilem per arribar als Abrics de la Roca Roja o de Viladecerves on s’hi troben unes pintures rupestres, nosaltres hem estat capaços de veure'n dues!

Puig Castellar - 100 cims Enfilades.cat
El sostre de l'Anoia, Puig Castellar a 944m. (100 Cim)

Roure d'Ancosa cap al Puig Castellar - 100 cims Enfilades

Cap comentari:

Publica un comentari